Menu poziome
Menu lewe
Urzędy i instytucje
Winnice Jaworek
Kategoria: Przedsiębiorstwa
Adres: 55-330 Miękinia, ul. Kościuszki 48a
Nr telefonu: 71 396 09 94
Fax: 71 396 09 94
E-mail: m.pietruch@winnicejaworek.pl
Historia
W Miękini, sąsiadującej ze Środą Śląską - miejscem historycznych upraw winorośli, w roku 2001 zostały założone przez Ewę i Lecha Jaworków Winnice Jaworek. Głównym założeniem tego przedsięwzięcia była uprawa winorośli właściwej (Vitis vinifera) z przeznaczeniem na produkcję regionalnego wina gronowego, miodów pitnych bazujących na soku winogronowym oraz nalewek i destylatów owocowych na bazie miodu.
Poza odtworzeniem upraw i produkcją wina, istotnym dla właścicieli winnicy było odrestaurowanie i przywrócenie dawnej świetności, zabudowaniom pochodzącym z XVIII wieku, znajdującym się na terenie winnicy. Budynki te zachowały swój niepowtarzalny charakter mimo, iż zostały dostosowane do potrzeb produkcji, przechowywania i sprzedaży wina.
Winnica
Plantacja winorośli obejmuje 24 hektary dzięki czemu Winnice Jaworek są największą polską winnicą. Na plantacji testowanych jest ponad 30 odmian winorośli, sprowadzonych między innymi z Niemiec, Austrii i Francji. Pierwsze winogrona zebrane zostały w 2003 roku. Gorące i długie lato oraz ciepła jesień sprawiły, że wino z tego rocznika było bardzo obiecujące.
Wyprodukowane zostało wówczas wino między innymi z odmian: Pinot Noir, Elbling, Riesling reński i Pinot Gris. Wina pochodzące z pierwszego zbioru zostały bardzo dobrze przyjęte wśród degustatorów. Zachęciło to właścicieli winnicy do kontynuowania przedsięwzięcia i zwiększenia areału upraw.
Zdobyte doświadczenie, rozwój winnicy i chęć tworzenia win charakterystycznych dla Dolnego Śląska, przyniosły bogatą ofertę win między innymi z odmian: Saint Laurent, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Dunkelfelder, Riesling, Pinot Blanc, Rivaner, Chardonnay, Pinot Gris, Auxerrois Blanc. W uprawie winorośli i produkcji wina stosowane są zasady rolnictwa ekologicznego i organicznego.
Produkty
Poza tradycyjną produkcją białych i czerwonych win, które w 2006 roku zostały włączone przez Ministerstwo Rolnictwa na listę Produktów Tradycyjnych, na bazie soku winogronowego, powstają miody pitne. Ciekawe połączenie soku z białych i czerwonych odmian winorośli z miodami akacjowym, lipowym, spadziowym i gryczanym, dojrzewając w dębinie daje niepowtarzalny trunek, którego powstawanie opiera się na tradycji wytwarzania miodów pitnych winogronowych.
Oferta
Zapraszamy serdecznie do odwiedzenia Winnic Jaworek w Miękini. W trakcie wizyty goście poznają historię miejsca, w którym znajduje się winnica. Podczas zwiedzania winiarni prezentowany jest proces powstawania i produkcji wina od momentu zbioru owoców, do wprowadzenia gotowego wina do sprzedaży. Zakończeniem zwiedzania jest degustacja win i miodów z Winnic Jaworek, w nowo odrestaurowanej sali degustacji.
Na terenie winnicy znajduje się restauracja, w której serwowane są dania przygotowywane między innymi z produktów pochodzących z Dolnego Śląska. Polecamy wizytę w winnicach zakończoną posiłkiem z degustacją win. Takie spotkania z winem są doskonałym urozmaiceniem uroczystości rodzinnych, imprez w gronie przyjaciół czy spotkań biznesowych. Do dyspozycji gości oddana jest również sala konferencyjna z pełnym zapleczem multimedialnym.
Zachęcamy Państwa do odwiedzenia sklepu firmowego w winnicy w Miękini. Dostępne są tu wszystkie wina produkowane przez Winnice Jaworek. Podczas zakupów, można skorzystać z porad i pomocy, w doborze odpowiedniego wina dla Państwa potrzeb i smaku.
W Miękini, sąsiadującej ze Środą Śląską - miejscem historycznych upraw winorośli, w roku 2001 zostały założone przez Ewę i Lecha Jaworków Winnice Jaworek. Głównym założeniem tego przedsięwzięcia była uprawa winorośli właściwej (Vitis vinifera) z przeznaczeniem na produkcję regionalnego wina gronowego, miodów pitnych bazujących na soku winogronowym oraz nalewek i destylatów owocowych na bazie miodu.
Poza odtworzeniem upraw i produkcją wina, istotnym dla właścicieli winnicy było odrestaurowanie i przywrócenie dawnej świetności, zabudowaniom pochodzącym z XVIII wieku, znajdującym się na terenie winnicy. Budynki te zachowały swój niepowtarzalny charakter mimo, iż zostały dostosowane do potrzeb produkcji, przechowywania i sprzedaży wina.
Winnica
Plantacja winorośli obejmuje 24 hektary dzięki czemu Winnice Jaworek są największą polską winnicą. Na plantacji testowanych jest ponad 30 odmian winorośli, sprowadzonych między innymi z Niemiec, Austrii i Francji. Pierwsze winogrona zebrane zostały w 2003 roku. Gorące i długie lato oraz ciepła jesień sprawiły, że wino z tego rocznika było bardzo obiecujące.
Wyprodukowane zostało wówczas wino między innymi z odmian: Pinot Noir, Elbling, Riesling reński i Pinot Gris. Wina pochodzące z pierwszego zbioru zostały bardzo dobrze przyjęte wśród degustatorów. Zachęciło to właścicieli winnicy do kontynuowania przedsięwzięcia i zwiększenia areału upraw.
Zdobyte doświadczenie, rozwój winnicy i chęć tworzenia win charakterystycznych dla Dolnego Śląska, przyniosły bogatą ofertę win między innymi z odmian: Saint Laurent, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Dunkelfelder, Riesling, Pinot Blanc, Rivaner, Chardonnay, Pinot Gris, Auxerrois Blanc. W uprawie winorośli i produkcji wina stosowane są zasady rolnictwa ekologicznego i organicznego.
Produkty
Poza tradycyjną produkcją białych i czerwonych win, które w 2006 roku zostały włączone przez Ministerstwo Rolnictwa na listę Produktów Tradycyjnych, na bazie soku winogronowego, powstają miody pitne. Ciekawe połączenie soku z białych i czerwonych odmian winorośli z miodami akacjowym, lipowym, spadziowym i gryczanym, dojrzewając w dębinie daje niepowtarzalny trunek, którego powstawanie opiera się na tradycji wytwarzania miodów pitnych winogronowych.
Oferta
Zapraszamy serdecznie do odwiedzenia Winnic Jaworek w Miękini. W trakcie wizyty goście poznają historię miejsca, w którym znajduje się winnica. Podczas zwiedzania winiarni prezentowany jest proces powstawania i produkcji wina od momentu zbioru owoców, do wprowadzenia gotowego wina do sprzedaży. Zakończeniem zwiedzania jest degustacja win i miodów z Winnic Jaworek, w nowo odrestaurowanej sali degustacji.
Na terenie winnicy znajduje się restauracja, w której serwowane są dania przygotowywane między innymi z produktów pochodzących z Dolnego Śląska. Polecamy wizytę w winnicach zakończoną posiłkiem z degustacją win. Takie spotkania z winem są doskonałym urozmaiceniem uroczystości rodzinnych, imprez w gronie przyjaciół czy spotkań biznesowych. Do dyspozycji gości oddana jest również sala konferencyjna z pełnym zapleczem multimedialnym.
Zachęcamy Państwa do odwiedzenia sklepu firmowego w winnicy w Miękini. Dostępne są tu wszystkie wina produkowane przez Winnice Jaworek. Podczas zakupów, można skorzystać z porad i pomocy, w doborze odpowiedniego wina dla Państwa potrzeb i smaku.
Liczba odwiedzin: 28468